700 ml /49,50 zł

Gold Ben
3YO

Blended scotch whisky

Klasyczna blendowana whisky, odnaleziona w Loch Lomond, której smak przenosi do najbardziej malowniczych regionów Szkocji. Powstała w destylarni z długoletnią, sięgająca 1814 roku tradycją, charakteryzującą się rzemieślniczym podejściem i wysoką jakością produktów. Leżakując trzy lata w beczkach z europejskich i amerykańskich dębów nabiera właściwych smaków i aromatów.

Sięgając po szkocką Whisky Gold Ben, sięgasz po perfekcyjnie skomponowaną harmonię smaku i aromatu o głębokiej tradycji. 

Smak

Aromat

Aromat

Lekko orzechowy i waniliowy, otoczony nutami drewna dębowego. 

Smak

Smak

Nieco pikantny: wyczuwalny pieprz, imbir, cynamon, dużo drewna i czekolady. 

Finisz

Finisz

Wyczuwalny smak ziela angielskiego i cynamonu.

Recenzja

Whisky Gold Ben 3YO została doceniona srebrnym medalem podczas Warsaw Spirit Competition w 2019 roku. 

Jak degustować

Aby wydobyć dodatkowe aromaty Whisky Gold Ben najlepiej serwować w szklankach typu old fashion lub w kieliszkach o tulipanowym kształcie. Nuty smakowe, takie jak pieprz, czekolada, wanilia czy cynamon, zostaną najlepiej wydobyte z dodatkiem kostek lodu. 

Rob Roy
Rob Roy

60 ml Whisky Gold Ben
30 ml słodkiego czerwonego wermuthu
kilka gorzkich kropel ziołowych

szkło: kieliszek koktajlowy

dekoracja: wisienka koktajlowa

Schładzamy kieliszek koktajlowy. Do szklanicy Barmańskiej (można tez uzyc mlaego szklanego dzbanka), wlewamy 60 ml Whisky Gold Ben, 30 ml słodkiego czerwonego wermuthu oraz dodajemy kilka gorzkich kropel ziołowych, całość uzupełniamy lodem, mieszamy az mikstura będzie dobrze schlodzona, mieszankę przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego, dekorujemy wisienka koktajlowa.

Whisky Sour
Whisky Sour

50 ml Whisky Gold Ben
30 ml soku z cytryny
20 ml syropu cukrowego
1 Białko jaja kurzego
kilka kropli Bittersa

szkło: niska szklanka

dekoracja: skorka z pomarnczy


Do niskiej szklanki wsypujemy lód.
Do Shakera wlewamy 1 białko jaja kurzego, 20 ml syropu cukrowego, 30 ml soku z cytryny, 50 ml Whisky Gold Ben oraz kilka gorzkich kropli ziołowych, całość wstrząsamy bez lodu przez około 30 sekund, dodajemy lód i ponownie wstrząsamy przez pol minuty, całość przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, dekorujemy skorka z pomarańczy.